Baru² Ini Cikgu Azizan. Kini Cikgu Idzahril Pula Akan Dihadapkan Ke Mahkamah. 

| January 7, 2018 | 0 Comments

Baru² Ini Cikgu Azizan. Kini Cikgu Idzahril Pula Akan Dihadapkan Ke Mahkamah.  MYISLAM INFO – PETALING JAYA: Selepas kes Cikgu Azizan yang diheret ke mahkamah baru-baru ini, kini seorang lagi guru bakal dihadapkan ke mahkamah gara-gara memukul pelajarnya.

Difahamkan, Cikgu Idzahril akan dihadapkan ke Mahkamah Majistret Jawi, Pulau Pinang pada Selasa ini di atas dakwaan berhubung kejadian yang berlaku pada 2 Ogos lalu.

Sejak Sabtu, kisah Cikgu Idzahril mendapat perhatian netizen termasuk Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS) dan kebanyakannya memberi sokongan terhadapnya sambil mewujudkan tanda pagar #pray4cikguidzahril.

Ketua Penerangan GPMS Pulau Pinang, Azdy Mohd Arshah dalam kenyataan di halaman Facebook GPMS pada Sabtu berkata, Cikgu Idzahril sebelum ini hadir ke mahkamah dan dikenakan ikat jamin sebanyak RM4,000.

“Ingatkah kita tentang kisah duka Cikgu Azizan yang dihadapkan ke mahkamah baru-baru ini? Kini Cikgu Idzahril berdepan dengan kisah yang sama, malah jauh lebih teruk lagi kerana beliau kini sedang dibicarakan.

“Cikgu Idzahril bakal dihukum oleh mahkamah. Jasa beliau sebagai pendidik selama 29 tahun juga bakal lenyap sekiranya mahkamah mendapati beliau bersalah. Pastinya seorang insan yang banyak berjasa ini akan hilang segala-galanya.

“Hilang kerja, gaji, pencen dan maruah sebagai seorang yang dihormati masyarakat. Inilah nasib yang bakal dihadapi oleh seorang insan bernama guru,” katanya.

Sementara itu, Presiden GPMS, Zambri Mohd Isa ketika dihubungi mStar Online berkata, solidariti yang dibuat sebagai tanda sokongan moral kepada Cikgu Idzahril.

Walaupun gabungan itu memberi tumpuan kepada pelajar, tetapi Zambri menjelaskan mereka turut memperjuangkan pendidikan yang mana membabitkan guru sebagai pendidik.

“Kita melihat isu guru juga sebagai isu pendidikan. Kalau guru-guru pun terkesan nak mengajar, maka ia akan memberi kesan kepada sistem pendidikan.

“Kalau kita biarkan semua guru naik turun mahkamah, nanti masa depan pelajar pula macam mana? Ia akan memberikan kesan secara tidak langsung,” katanya.

Bagaimanapun Zambri menegaskan, GPMS menghormati proses perundangan di negara ini, dan kehadiran mereka dan orang ramai di mahkamah Selasa ini sebagai tanda sokongan kepada Cikgu Idzahril.

“Kita percaya mahkamah akan memberi keadilan yang sewajarnya kepada beliau dan kita berharap ada pertimbangan di pihak pendakwa raya dan mahkamah,” katanya.

Difahamkan, Cikgu Idzharil merupakan guru Bahasa Inggeris di sebuah sekolah di Pulau Pinang dan pernah menerima Anugerah Perkhidmatan Cemerlang.

Pada Disember lalu, Mahkamah Majistret Seremban melepaskan Cikgu Azizan atau nama sebenarnya, Azizan Manap, daripada pertuduhan mencederakan muridnya, April lalu.

Mengikut pertuduhan, Guru Penolong Kanan Hal Ehwal Murid Sekolah Kebangsaan Taman Semarak, Nilai itu didakwa dengan sengaja menyebabkan kecederaan pada pipi kiri seorang murid lelaki berusia 11 tahun, di hadapan tapak perhimpunan sekolahnya pada jam 7 pagi, 6 April lalu.

Kredit : MyIslam Info. Via- Mstar.

Gambar : GPMS

KES CIKGU AZIZAN BARU-BARU INI.

PETALING JAYA: Mahkamah Majistret Seremban telah melepas dan membebaskan Cikgu Azizan selepas ibu bapa kepada anak muridnya yang dikenakan tindakan tegas kerana masalah disiplin menarik balik saman terhadap guru berkenaan.

Cikgu Azizan atau Azizan Manap,44, dituduh mencederakan muridnya pada Oktober lalu dan sesi perbicaraan telah ditetapkan bermula Selasa.

“InsyaAllah saya akan bekerja seperti biasa. Saya seorang cikgu.

“Saya tidak akan berdendam dengan sesiapa dan menganggap anak murid adalah anak saya.

“Saya maafkan anak murid dan keluarganya,” ujarnya selepas menerima keputusan daripada mahkamah pada pagi Selasa.

Cikgu Azizan dilikelilingi rakan-rakan guru serta sahabatnya yang melancarkan kempen solidariti bagi menyokongnya di luar mahkamah ketika ditemui pihak media.

“Saya juga berterima kasih kepada semua dan hargai dari lubuk hati saya di atas doa dan sokongan semua guru, semua orang. Minta maaf jika saya tidak menyebut nama-nama yang lain.

“Saya doakan anak murid saya menjadi manusia yang berguna,” katanya yang kelihatan terharu.

Difahamkan, dakwaan ke atasnya dibuat pihak ibu bapa yang tidak berpuas hati terhadap Cikgu Azizan kerana mengenakan tindakan tegas kepada anak mereka yang dikatakan terlibat masalah disiplin di sekolah.

Kisah Cikgu Azizan ini mendapat perhatian netizen yang rata-ratanya memberi sokongan terhadapnya sekali gus mewujudkan tanda pagar #pray4cikguazizan.

Pada masa sama, netizen turut menolak tindakan ibu bapa itu didakwa cuba mengheret dan memperbesarkan perkara yang boleh diselesaikan dengan cara lebih baik tanpa melibatkan pihak mahkamah.

KRONOLOGI KES CIKGU AZIZAN

Berikut adalah serba sedikit perjalanan kes beliau:

31 Oktober 2017: Sebutan Kes. Berhadapan dengan pertuduhan di bawah Seksyen 323 Kanun Jenayah di Mahkamah Majistret Seremban.

Beliau tidak menyangka disabitkan atas seksyen tersebut. Mengaku tidak bersalah di atas tuduhan itu sebaik sahaja Hakim membicarakan dan dibenarkan ikat jamin sebanyak RM500

Semasa proses ikat jamin oleh seorang rakan, beliau telah di tempatkan di lokap mahkamah bersama-sama pesalah jenayah lain yang terlibat dengan dadah dan lain-lain.

Dalam lokap itu ada lebih kurang 13 org pesalah .Tangan beliau DIGARI bersama seorang pesalah dadah sepanjang perjalanan dari lokap mahkamah ke lobi mahkamah untuk urusan ikat jamin yang jaraknya 100 meter.

Dakwaan ke atas beliau dibuat atas tuduhan mendenda seorang murid. Untuk pengetahuan sahabat semua, beliau mendenda murid tersebut atas kesalahan:

  • Menghidu gam dalam kawasan sekolah dan turut mempengaruhi murid lain (3 orang) supaya turut serta.Kesalahan tersebut dilakukan sejak 2016.
  • Buli.
  • Memukul murid lain.
  • Ponteng dengan memanjat pagar sekolah.

27 November 2017: Dokumen pertuduhan telah diserah kepada beliau.

19 Disember 2017: Perbicaraan akan bermula.

Kredit : MYISLAM INFO VIA : Mstar & Pendidik2u

Related Post

Tags: , , , , ,

Category: PENDIDIKAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *