Kisah Dan Luahan Pakcik Buta Ini Buat Ramai Orang SEBAK !!!

| January 17, 2018 | 0 Comments

Kisah Dan Luahan Pakcik Buta Ini Buat Ramai Orang SEBAK !!! | MYISLAM INFO – Tidak semua manusia dilahirkan sempurna, ada yang bernasib baik dan ada yang kurang bernasib baik. Sebagai manusia, kita seharusnya mensyukuri nikmat pemberian Allah ini. Selain itu, tidak ketinggalan juga untuk kita membantu orang kurang upaya yang memerlukan bantuan. Tetapi apa yang menyedihkan, masih adakah lagi orang yang sudi membantu golongan ini?

 

 

Seperti kisah yang dikongsikan lelaki ini, mengenai seorang pakcik yang cacat penglihatan menunggu bantuan bagai bulan jatuh ke riba. Memang sedih apabila tiada satu pun kereta yang lalu lalang berhenti untuk membantunya.

 

TOLONG HANTAR SAYA KE MASJID

 

 

Sedikit coretan & nukilan . . .
Semalam sebelum masuk waktu solat zohor,saya on the way lunch di nasi ayam maharaja ( keramat permai ) , terjumpa pakcik ni kat depan hotel seeds dan berdiri kat tengah panas sambil memegang kertas bertulis , ‘ Tolong Hantar Saya ke Masjid Muadz ‘. Yang saya perhati ketika itu,banyak kereta yg lalu lalang tp takde satu pun yang stop by and offer nak hantarkan..

Dengan rasa rendah diri,saya berhenti kereta depan pakcik ni and bawa dia masuk kereta..Sambil tu sempat lah borak and tanya2 pakcik ni..Pakcik ni cakap dia dah lama stay kat hotel seeds ..

 

BANYAK KERETA LALU TAPI TAKDA SATU PUN BERHENTI

 

 

Memang inilah rumah dan tempat tinggal dia.. and everytime nak masuk waktu solat,dia akan berdiri and tunggu kat depan hotel smile tu,tak kisahlah berapa lama pun sampai ada yg sudi tumpangkan dia..Yang sedihnya,pakcik ni cakap , ‘byk sgt kereta lalu lalang tapi takde satu pun yg berhenti..pakcik tau pakcik orang susah , pakcik buta sebab tu orang taknak tolong pakcik’ ..

Ya ALLAH sebak rasanya hati ni masa dengar tu.. Pakcik ni pun ada mengadu yg baitulmal pun susah nak tolong walaupun dia ni OKU,kalau dpt pun tak banyak and lambat ..BRIM pulak lambat lagi dapat .. Sedih bila dengar orang mcm ni mengadu nasib dia kat kita..

 

SEMPAT SEDEKAHKAN APA YANG MAMPU

 

Posted by Irzaq Khalis on Monday, January 15, 2018

 

So bila saya dh drop pakcik ni dalam kawasan Masjid Muadz Setiawangsa,saya sempat sedekahkan sikit mana yg saya mampu,and pakcik tu tanya , ‘warna apa ni’? Then saya bgtau warna apa..

* Saya buat status ni bukanlah utk riak,tapi saya nak minta tolong dan remind kat semua yg berdekatan area Keramat Permai / Setiawangsa , kalau sesiapa nampak pakcik ni tgh berdiri sambil pegang kertas,atau pun sesiapa yg solat di Masjid Muadz Setiawangsa,minta tolong tumpangkan dia.. tak susah pun,hantar dekat2 situ je… Janganlah sekilas pandang atau sepintas lalu tanpa memberikan bantuan…pakcik ni tak minta wang ringgit pun,dia nak minta tumpang pergi atau balik dari masjid je…
* Bagi yg tidak tahu pakcik ni tinggal di Seeds Hotel,Keramat Permai ( same row building KRU lama,sebelah Caltex and dekat dgn LRT Setiawangsa )

Semoga kita semua mendapat Rahmat dari-NYA , InsyaAllah …..

Kredit : My Islam Info. Via – OhBulan &  Irzaq Khalis

PALING POPULAR BULAN INI .. JOM BACA !!

Tags: , , , , , ,

Category: SOSIAL

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *